Házipék

Videók, receptek egyszerű, bárki által otthon elkészíthető péksütemények, kenyérféleségek elkészítéséhez.

„Főzni bárki tud”

 
mondta Gusto a L’ecsó című zseniális animációs filmben. És sütni is, teszem hozzá én. Sokan félnek a kelt tésztáktól: á, úgysem sikerül / annyira macerás / itt a pékség a sarkon, nincs nekem ilyesmire időm… Pedig többségük könnyen elkészíthető és még csak nem is munkaigényes.
 
Ezeket a termékeket – a fonott kalács kivételével – nem sütöm megrendelésre, csak a fogásokat, módszereket szeretném ismertetni!
 
 

 

 
Néhány fotó ezekről a sütikről:

Az oldalon a következő péksütemények elkészítéséhez talál segítséget:

  • briós
  • vizes zsemle
  • sós kalács

Kövessék a recepteket és örvendeztessék meg a családot friss péksüteményekkel!

Briós

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 g tej
  • 50 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 5 g só

A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt, a lisztet egy nagyobb tálba szitálom a sóval. A liszt közepébe öntöm az élesztős vizet és beleteszem a vajat. (Ha hideg, akkor ez is mehet az elején a tejbe, hogy megpuhuljon.) Addig gyúrom, amíg elválik a tál falától és a kezemtől. Letakarva a duplájára kelesztem, ez kb. 1-1,5 óra a hőmérséklettől függően. A tésztát nyolc részre osztom. (Aki egyformákat akar, használhat hozzá mérleget.) megformázom a briósokat, sütőpapíros lemezre teszem, letakarom és újra kelesztem (kb. 0,5-1 óra). Lekenem tojással és megszórom kristálycukorral.180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sül meg.

Vizes zsemle

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 280 g víz
  • 30 g étolaj
  • 20 g élesztő
  • 10 g cukor
  • 10 g só

A langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt, a lisztet egy nagyobb tálba szitálom a sóval. A liszt közepébe öntöm az élesztős vizet és az olajat. Addig gyúrom, amíg elválik a tál falától és a kezemtől. Letakarva a duplájára kelesztem, ez kb. 1-1,5 óra a hőmérséklettől függően. A tésztát nyolc részre osztom. (Aki egyformákat akar, használhat hozzá mérleget.) Kigömbölyítem a zsemléket, sütőpapíros lemezre teszem, letakarom és újra kelesztem (kb. 0,5-1 óra). Lekenem vízzel, hogy ne legyen lisztes a tetejük. 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készül el. Még forrón újra átkenem vízzel a tetejüket. Ha reggelire szeretné meglepni ropogós zsemlével családot, előző este elkészíthető: a formázás után étolajos kézzel át kell simogatni a zsemléket, hogy ne száradjon ki a tetejük,  letakarni és a tepsivel együtt éjszakára betenni a hűtőbe. Közvetlenül sütés előtt kell kivenni, utána ugyanaz az eljárás, mint az előbbiekben: vizezés, sütés, újra vizezés, A siker garantált.

Sós kalács

Ebben a videóban megmutatom a kalácsfonást négy szálból. Sós kalácsot készítettem, a recept a
következő:

  • 600 g finomliszt
  • 10 g só
  • 270 g tej
  • 60 g kacsazsír
  • 2 tojás sárgája
  • 20 g élesztő
  • 5 g cukor
  • 1 tojás a kenéshez

A sót összeszitálom a liszttel, a tejben elkeverem az élesztőt, a cukrot és a két tojás sárgáját. Kicsit meglangyosítom, majd a kacsazsírral együtt a liszt közepében kialakított fészekbe öntöm. Addig dagasztom, amíg elválik a tál falától és szép sima tésztagombóccá áll össze. Letakarva a duplájára kelesztem (ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra). Négy részre szedem a tésztát, kisodrom a szálakat és megfonom a kalácsot. Letakarva ismét kelesztem még fél órát. Felvert tojással lekenem, szórok rá
magokat, és 180fokra előmelegített sütőben sütöm 40-45 percig.