Házipék
Videók, receptek egyszerű, bárki által otthon elkészíthető péksütemények, kenyérféleségek elkészítéséhez.
„Főzni bárki tud”
Az oldalon a következő péksütemények elkészítéséhez talál segítséget:
- kifli
- briós
- vizes zsemle
- sós kalács
Kövessék a recepteket és örvendeztessék meg a családot friss péksüteményekkel!
Kifli
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 100 g tej
- 10 g só
- 20 g élesztő
- 20 g vaj
- 5 g cukor
- 180 g víz
Tésztakészítés: a lisztet egy tálba szitáltam, beletettem a többi hozzávalót, majd alaposan összegyúrtam, sima tésztává dagasztottam. 30 perc pihentetés után nyolcfelé osztottam, és felgömbölyítettem. A kis zsemléket újabb 10 percet letakarva pihentettem. Lisztezett felületen ovális alakra nyújtottam, majd felsodortam. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek, és negyven percig kelesztettem. Aztán lemosdattam a
felületüket négyet megszórtam sóval és köménymaggal. A másik négy üresen maradt, mert van,
aki csak úgy szereti.
200 °C-os sütőben 12 percig sütöttem, légkeveréssel.
Briós
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g tej
- 50 g vaj
- 20 g élesztő
- 2 tojás sárgája
- 50 g cukor
- 5 g só
A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt, a lisztet egy nagyobb tálba szitálom a sóval. A liszt közepébe öntöm az élesztős vizet és beleteszem a vajat. (Ha hideg, akkor ez is mehet az elején a tejbe, hogy megpuhuljon.) Addig gyúrom, amíg elválik a tál falától és a kezemtől. Letakarva a duplájára kelesztem, ez kb. 1-1,5 óra a hőmérséklettől függően. A tésztát nyolc részre osztom. (Aki egyformákat akar, használhat hozzá mérleget.) megformázom a briósokat, sütőpapíros lemezre teszem, letakarom és újra kelesztem (kb. 0,5-1 óra). Lekenem tojással és megszórom kristálycukorral.180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sül meg.
Vizes zsemle
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 280 g víz
- 30 g étolaj
- 20 g élesztő
- 10 g cukor
- 10 g só
A langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt, a lisztet egy nagyobb tálba szitálom a sóval. A liszt közepébe öntöm az élesztős vizet és az olajat. Addig gyúrom, amíg elválik a tál falától és a kezemtől. Letakarva a duplájára kelesztem, ez kb. 1-1,5 óra a hőmérséklettől függően. A tésztát nyolc részre osztom. (Aki egyformákat akar, használhat hozzá mérleget.) Kigömbölyítem a zsemléket, sütőpapíros lemezre teszem, letakarom és újra kelesztem (kb. 0,5-1 óra). Lekenem vízzel, hogy ne legyen lisztes a tetejük. 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készül el. Még forrón újra átkenem vízzel a tetejüket. Ha reggelire szeretné meglepni ropogós zsemlével családot, előző este elkészíthető: a formázás után étolajos kézzel át kell simogatni a zsemléket, hogy ne száradjon ki a tetejük, letakarni és a tepsivel együtt éjszakára betenni a hűtőbe. Közvetlenül sütés előtt kell kivenni, utána ugyanaz az eljárás, mint az előbbiekben: vizezés, sütés, újra vizezés, A siker garantált.
Sós kalács
Ebben a videóban megmutatom a kalácsfonást négy szálból. Sós kalácsot készítettem, a recept a
következő:
- 600 g finomliszt
- 10 g só
- 270 g tej
- 60 g kacsazsír
- 2 tojás sárgája
- 20 g élesztő
- 5 g cukor
- 1 tojás a kenéshez
A sót összeszitálom a liszttel, a tejben elkeverem az élesztőt, a cukrot és a két tojás sárgáját. Kicsit meglangyosítom, majd a kacsazsírral együtt a liszt közepében kialakított fészekbe öntöm. Addig dagasztom, amíg elválik a tál falától és szép sima tésztagombóccá áll össze. Letakarva a duplájára kelesztem (ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra). Négy részre szedem a tésztát, kisodrom a szálakat és megfonom a kalácsot. Letakarva ismét kelesztem még fél órát. Felvert tojással lekenem, szórok rá
magokat, és 180fokra előmelegített sütőben sütöm 40-45 percig.